Cloud Services

SAP Business Warehouse

SAP Analytics Cloud

Chemieconcern Sumitomo Chemical Europe beschikt over grote hoeveelheden bedrijfsdata. Maar hoe zorg je dat business users daar zelfstandig waardevolle informatie uit kunnen halen? Samen met Ctac implementeerde Sumitomo SAP BW/4HANA en SAP Analytics Cloud (SAC) om data toegankelijker te maken en medewerkers meer overzicht te bieden.

De uitdaging: data toegankelijk maken voor de business

We vroegen een Senior IT Manager bij Sumitomo Chemical Europe (hierna Sumitomo) waarom het bedrijf al sinds 2006 samenwerkt met Ctac: “In 2006 migreerden we samen met Ctac ons ERP naar SAP ECC. Die samenwerking verliep soepel en werd alleen maar beter. Ctac past goed bij ons qua organisatiegrootte. Het is klein genoeg voor persoonlijk contact, maar biedt toch een breed scala aan diensten.”

“SAP ECC bevat en genereert veel data. Maar onze business users kunnen die niet gemakkelijk interpreteren en in hun voordeel gebruiken. Bovendien veranderen de bedrijfsomstandigheden continu. We zochten daarom een gebruiksvriendelijke en flexibele oplossing die ons helpt de data toegankelijker te maken voor de business.”

Senior IT Manager Sumitomo

De oplossing: gestroomlijnde, efficiënte dataprocessen

Sumitomo en Ctac lanceerden samen het Bright Windows project, met als doel beter zicht te krijgen op bedrijfsdata. Het project wordt in drie fases gerealiseerd. Eerst bij Sales, daarna bij Finance en vervolgens bij Logistics. Op het moment van schrijven is de eerste fase afgerond.

Als onderdeel van het traject implementeert Ctac het data warehouse SAP BW/4HANA en SAP Analytics Cloud voor analyse en business intelligence. De oplossingen draaien op de Amazon Web Services (AWS) clouddienst. Ctac verzorgt het functionele en technische beheer van de applicaties die op AWS draaien.

“Dankzij deze tools kunnen medewerkers zelfstandig waarde halen uit data, zonder de hulp van IT”, aldus Sumitomo. “We verwachten dat we met BW/4HANA en SAP Analytics Cloud onze dataprocessen stroomlijnen en dat we data op een efficiëntere manier analyseren. Daarnaast worden onze processen kostenefficiënter, doordat we betalen op basis van wat we daadwerkelijk gebruiken in plaats van in licentiebundels.”

Het resultaat: gemotiveerde gebruikers dankzij inspraak

Om de waarde van de implementatie te vergroten, ondersteunt Ctac Sumitomo bij het verzamelen van input en het creëren van draagvlak in de organisatie. Sumitomo: “We houden regelmatig zogenoemde ‘fly-in’-sessies. Gebruikers kunnen dan binnenvallen om vragen te stellen en inzichten met elkaar te delen over het dataproject.”

“In het Bright Windows project komen de beste ideeën van verschillende gebruikers samen. Dat zien we terug in de intrinsieke motivatie van onze business users. Wanneer we de oplossingen presenteren, zijn ze enthousiast over de mogelijkheden. Ze kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan.”

Samenwerken als gelijken

Sumitomo dicht het succes van de vijftienjarige samenwerking met Ctac toe aan open communicatie. “We zoeken samen naar oplossingen en stoppen pas als we allebei tevreden zijn. Daarbij is Ctac niet bang om af en toe tegen ons in te gaan en ons te overtuigen van een beter passende oplossing. Die constructieve insteek maakt onze samenwerking gelijkwaardig en succesvol.”

“Ctac heeft inmiddels uitvoerige kennis van onze projecten, processen, behoeften en gebruikers. Ze dragen die kennis intern goed over, dat verzekert ons van continuïteit.”

Internationaal uitbreiden

Omdat het Bright Windows project nu al duidelijk meerwaarde biedt voor Sumitomo Chemical Europe, kan het zomaar internationaal een vervolg krijgen. “We denken aan een versnelde uitrol binnen andere Europese entiteiten van Sumitomo. Daarnaast hopen we dat het dataproject bijdraagt aan het verbeteren van de werkprocessen tussen Europa en ons hoofdkwartier in Japan. Wanneer dit project zich blijft bewijzen en we data daadwerkelijk effectiever gebruiken, hopen we dat we het in de hele Sumitomo-groep gaan adopteren.”

Professional services ctac erp sap bi data copy