Strenge eisen op het gebied van security en compliance, inclusief een Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)-certificering. Een on-premise omgeving die omgezet moest worden zonder dat gebruikers er iets van merkten. En heel veel belanghebbenden en stakeholders, die allemaal met de neus dezelfde kant op moesten staan. Dat waren, in het kort, de belangrijkste uitdagingen bij de cloudmigratie van de Provincie Noord-Brabant. Ctac ging met SAP de uitdaging aan. En met succes.

De eerste stap was om gegevens over te zetten naar een zogenaamde acceptatieomgeving. “Daar konden we met testscripts werken aan de technische onderlaag. Daar kwamen bevindingen uit waarmee het projectteam aan de slag kon”, zegt Kuijpers. “De volgende stap was een developmentomgeving, waarin we verder konden testen. Vanuit daar konden we snel door met een dry run. Dat houdt in dat we een productief systeem opleveren, zonder actuele data. Toen alle bevindingen daar conform verwachting waren, gingen we live. Dat verliep vlekkeloos. De eindgebruiker heeft niets van de overgang gemerkt. Er waren geen functionele wijzigingen of pijnpunten. Dat is natuurlijk wat je wil en ook het team van SAP verdient daarvoor alle lof. Dankzij de deskundigheid van SAP, Ctac en het SAP team van PNB haalden we alle pijnpunten eruit.”

Veel vooronderzoek leidt tot succesvolle livegang

De servers in de kelder bij de Provincie Noord-Brabant waren eigenlijk niet weg te denken. Maar de bestaande contracten over het beheer en de ondersteuning liepen af. En dus zocht PNB naar een oplossing waarmee het meer toekomstbestendig was en datagedreven kon werken. PNB koos voor migratie van SAP naar de cloud. Dat vergde een grondige voorbereiding. “We besteedden veel tijd aan vooronderzoek”, zegt Rob Kuijpers. Hij was als consultant van Partners in Technology, een erkend partner voor SAP vraagstukken, de projectverantwoordelijke namens PNB. “Goed vooronderzoek bespaart heel veel tijd. Eventuele problemen haal je er dan snel uit, zonder dat de gebruikers er iets van merken.”

"PNB ziet Ctac niet als leverancier, maar als trusted advisor."

Rob Kuijpers, projectverantwoordelijke namens PNB

BIO-certificering, security en compliance

Bij de overstap naar de cloud is zorgvuldig gekeken naar de strikte eisen van de overheid. “Ook in de cloud voldoen we volledig aan de wetgeving op het gebied van compliance en security”, zegt Kuijpers. “Bovendien heeft de Provincie Noord-Brabant een BIO-certificering. Om aan dit basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle overheidslagen te voldoen, moet je een verdiepingsslag aanbrengen in je SAP omgeving. Daar hebben we samen voor gezorgd. Bij Ctac is ook een zogenaamde BIO-nulmeting gedaan, omdat ze een leverancier van PNB zijn. Het gevolg daarvan is dat Ctac binnenkort ook volledig BIO-gecertificeerd is.”

Ook de wensen van stakeholders zijn meegenomen. “Bij een grote organisatie zoals de Provincie Noord-Brabant werken veel verschillende mensen. Iedereen heeft zijn eigen belangen en wil deze terugzien in het traject. Voor ons was het vanaf het eerste moment heel belangrijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daar zijn we veel mee bezig geweest. Daardoor hebben we dit traject binnen een jaar kunnen afronden.”

"Dat houdt in dat Ctac voor PNB het enige aanspreekpunt is. Dat is prettig voor PNB."

Rob Kuijpers, projectverantwoordelijke namens PNB

Partner Managed Cloud

Na de livegang blijft Ctac het aanspreekpunt van PNB. “We werken met een Partner Managed Cloud-constructie”, zegt Kuijpers. “Dat houdt in dat Ctac voor PNB het enige aanspreekpunt is. Dat is prettig voor PNB, ze weten bij wie ze terecht kunnen. Ctac verzorgt het regiemanagement en zit tussen PNB en de andere leveranciers in. Dat geeft rust en ontzorgt.”

Blij met de samenwerking met Ctac.

“We kozen voor Ctac bij deze cloudmigratie omdat PNB al jaren naar volle tevredenheid met ze werkt. PNB ziet Ctac niet als leverancier, maar als trusted advisor”, zegt Kuijpers. “Ctac denkt mee hoe oplossingen voor PNB beter en slimmer kunnen.”

Kuijpers kijkt met een heel goed gevoel terug op het project van Ctac, SAP en PNB: “Tijdens zo’n project werk je heel nauw en intensief samen, maar de samenwerking is altijd heel goed gebleven. Daardoor konden we dit resultaat boeken.” Het resultaat is dat PNB nu beschikt over drie clouds: een SAP RISE Private Cloud, een Public Cloud voor SAP Business Technology Platform en een Azure Private Cloud. Kuijpers: “Er staat een complete oplossing waar PNB verder op kan bouwen. Het is een belangrijke stap naar datagedreven werken. Dankzij dit traject van kelder naar de cloud is de Provincie Noord-Brabant klaar voor de toekomst.”

Benieuwd wat jouw organisatie kan bereiken met cloudmigratie?