Hoe zorg je ervoor dat alle dochterondernemingen binnen je investeringsgroep dezelfde ‘taal’ spreken? De Duitse AnalytiChem Group kiest voor SAP S/4HANA, als gemeenschappelijk ERP-platform voor alle bestaande en nog te acquireren bedrijven.

Hoogwaardige analytische chemische en referentiematerialen leveren aan laboratoria over de hele wereld: dat is het doel van de begin 2021 in Duitsland opgerichte AnalytiChem Holding. Deze investeringsmaatschappij nam inmiddels meerdere chemische bedrijven over (waaronder de Belgische Chem-Lab-groep) en heeft de ambitie om het portfolio de komende jaren verder uit te breiden.

Samenwerking stroomlijnen

Dan is het wel handig als elke dochteronderneming dezelfde ‘taal’ spreekt, vertelt CEO Raoul Biskupek. “Als je samen business wil bedrijven en wil groeien door samenwerking, dan is het essentieel dat je het over dezelfde producten, grondstoffen en processen hebt en dat alles op dezelfde manier gekwalificeerd is – al helemaal als je bedenkt dat onze bedrijven op dagelijkse basis werken met gevaarlijke stoffen. Zo ontstond het plan om één ERP-systeem te hanteren voor alle aangesloten bedrijven, zodat we de onderlinge samenwerking zo goed mogelijk kunnen stroomlijnen.”

De keuze viel daarbij op SAP S/4HANA, schetst Raoul. “Kijk, ERP-platforms zijn er volop. Maar er zijn maar weinig systemen die internationaal op deze schaal gebruikt worden. Als we voor onze dochterondernemingen in Australië, Canada of de VS mensen zoeken die met SAP uit de voeten kunnen, dan zijn die makkelijk te vinden.

Kundige moderator

De eerste, huidige implementatiefase draait om een Greenfield-implementatie van S/4HANA bij een Duitse en een Belgische dochteronderneming van AnalytiChem. Voor deze implementatie waren twee partners in beeld, blikt Raoul terug. “Dat de keuze uiteindelijk op Ctac is gevallen, heeft met name te maken met de gedeelde taal en cultuur. Jullie technische kennis staat sowieso buiten kijf; jullie kennen SAP door en door. Maar bij een implementatie als deze is het ook essentieel dat alle partijen goed kunnen communiceren en dat je ook in staat bent om compromissen te sluiten als de situatie daar om vraagt. Je hebt een kundige ‘moderator’ nodig, die snapt hoe je alle stakeholders aan boord krijgt én houdt. Bij Ctac hadden we wat dat betreft meteen een goed gevoel. De andere implementatiepartner die we aanvankelijk op het oog hadden, was toch iets hiërarchischer gestructureerd. Belgen zijn meer gericht op overleg en compromis, en dat sprak ons aan. Bovendien snapt Ctac als geen ander dat we zo dicht mogelijk bij de standaard willen blijven; niet alleen vanuit het oogpunt van kostenbesparingen, maar ook met het oog op toekomstige uitbreiding.”

“Je hebt een kundige ‘moderator’ nodig, die snapt hoe je alle stakeholders aan boord krijgt én houdt. Bij Ctac hadden we wat dat betreft meteen een goed gevoel."

Raoul Biskupek, CEO Analytichem

Schaalbaarheid met SAP S/HANA op AWS

AnalytiChem heeft ervoor gekozen haar S/4HANA applicatie te laten draaien op het Amazon Web Services (AWS) cloud-platform. Raoul: “Het AWS-platform biedt ons de gewenste schaalbaarheid. Dat is met het oog op onze toekomstige groei natuurlijk ideaal is. En verder kent het platform een uitgebreide standaardfunctionaliteit, waar wij goed mee uit de voeten kunnen.”

“Het AWS-platform biedt ons de gewenste schaalbaarheid. Dat is met het oog op onze toekomstige groei natuurlijk ideaal is" Raoul Biskupek, CEO Analytichem

Recordtempo SAP S/4HANA implementeren

De samenwerking tussen Ctac en AnalytiChem kwam in recordtempo tot stand; vanaf de eerste contacten, afgelopen april, kwam het in september tot een definitieve samenwerking. En die bevalt tot nu toe erg goed, benadrukt Raoul. “Ctac ondersteunt ons uitstekend in dit traject. Daardoor kunnen wij ons focussen op onze core business: ons portfolio uitbreiden met interessante chemische bedrijven.”

Lees het volledige verhaal
Download klantverhaal AnalytiChem