Een sociaal maatwerkbedrijf associëren mensen waarschijnlijk niet direct met technologische innovatie. Toch loopt het Antwerpse Werminval voorop in het digitaal ondersteunen van de sociale, mensgerichte activiteiten van het bedrijf. Onlangs implementeerde Werminval met hulp van Ctac het moderne ERP-platform SAP S/4HANA. CEO Jonny Coulon en CFO Natacha de Groot vertellen waarom en hoe Werminval razendsnel de overstap maakte.

SAP S/4HANA

SAP ECC

Social Enterprise

Werminval is een sociaal maatwerkbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk en begeleiding biedt. De vereniging zonder winstoogmerk biedt werkplaatsen aan meer dan 500 mensen in Antwerpen en omgeving. “Onze medewerkers verzorgen diverse diensten. Ze verpakken producten, maken reclamedisplays, verzorgen openbaar groen en voeren tal van andere activiteiten uit. Dat doen ze onder meer voor grote bedrijven in de voeding, fast moving consumer goederen (FMCG) en industrie, openbare besturen en havenbedrijven.” Jonny Coulon, CEO van Werminval

De uitdaging: meer diensten en langdurige partnerships

In het verleden bood Werminval vooral uitvoerende diensten aan, zoals het verpakken en bestickeren van grote hoeveelheden producten. Maar dat is aan het veranderen. Jonny: “Ik verwacht bijvoorbeeld dat we binnen een aantal jaar nog maar weinig artikelen in plastic verpakken. Daarom denken we vooruit en verandert Werminval langzaam van koers. Inmiddels hebben we ons dienstenpakket uitgebreid. Zo onder-steunen we nu ook ambitieuze startups en kmo’s. We hebben onze stansactiviteiten geïntensiveerd. En we zijn actief voor steeds meer gemeenten en intercommunales.”

Jonny legt uit dat die verbreding past bij de ambitie van Werminval: “We denken steeds meer mee met de wensen van onze partners en willen hen helpen bij het verwezenlijken van hun dromen. Daarom gaan we nu vooral langetermijnrelaties aan met organisaties die, net als wij, inclusiviteit en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Deze partners dragen de sociale missie van Werminval een warm hart toe.”

De oplossing: bestaand ERP vernieuwen of over op SAP S/4HANA?

Natacha de Groot, CFO van Werminval, legt uit waarom het bedrijf toe was aan een nieuw ERP-systeem. “Door ons uitgebreide aanbod moet ons systeem diverse activiteiten voor veel verschillende klanten en markten ondersteunen. We willen snel inspelen op veranderingen en flexibel werken. In 2019 kwamen we tot de conclusie dat de toenmalige inrichting van ons ERP-systeem SAP ECC daarvoor niet toereikend was. Dat leidde tot problemen in de organisatie van onze magazijnen. We stonden voor de keuze om het systeem grondig te vernieuwen of om de overstap te maken naar SAP S/4HANA. Omdat we direct een goede basis voor de toekomst wilden leggen, kozen we voor dat laatste.”

“Samen met Ctac namen we onze bedrijfsprocessen onder de loep. Tijdens deze zogeheten ‘explore days’ keken we kritisch naar ons gebruik van SAP. Ctac stipte daarbij punten aan waarop we efficiëntiewinst konden boeken.” Natacha de Groot, CFO van Werminval

Goede gewoontes behouden en slechte achterlaten

Om die overstap in goede banen te leiden, deed Werminval een beroep op hun vertrouwde IT-partner Ctac. Natacha: “Samen met Ctac namen we onze bedrijfsprocessen onder de loep. Tijdens deze zogeheten ‘explore days’ keken we kritisch naar ons gebruik van SAP. Ctac stipte daarbij punten aan waarop we efficiëntiewinst konden boeken. Daarnaast viel bijvoorbeeld op dat we een aantal gewoontes ontwikkeld hadden waarbij we niet meer konden herleiden waarom we die zo uitvoerden. Om dat in SAP S/4HANA te voorkomen, namen we al onze betrokkenen mee in de ontwikkeling van de nieuwe digitale processen. En met succes, ondanks de ingrijpende verandering, hebben we geen klachten ontvangen van onze medewerkers.”

“Door die gedegen voorbereiding hebben we met SAP S/4HANA nu een ERP-platform dat ons bedrijf echt ondersteunt en faciliteert”, legt Jonny uit. “Bijna onze hele organisatie draait erop. Van onze inkoop, werkvloer en de boekhouding, tot en met de salesafdeling en klantenservice. Bovendien zijn we binnenkort in staat om meerdere klanten en processen te ondersteunen in onze magazijnen.”

Het resultaat: betere vindbaarheid en flexibiliteit

Dankzij de overstap kan Werminval klanten de gewenste kwaliteitsborging garanderen. Erg belangrijk, legt Jonny uit: “Voor onze partners in de markt van fast moving consumer goederen, zoals voeding en verzorgingsproducten, is het essentieel om te allen tijde te weten welke producten op welke data zijn verwerkt, in welke batch ze zaten en hoeveel er nog op voorraad zijn. Zodat bijvoorbeeld in het geval van een recall door een productiefout in het productieproces van een partner, zij de betreffende producten uit de keten kunnen halen. Met SAP S/4HANA voorzien we hen perfect van complete, accurate productinformatie.” Natacha vervolgt: “De product-, bestel- en klantinformatie is ook gemakkelijker te vinden, omdat we de databases sneller en nauwkeuriger kunnen doorzoeken.”

Nu meer mogelijkheden en klaar voor later

“Met SAP S/4HANA beschikken we over een ERP dat ons helpt onze herziene strategie uit te rollen”, concludeert Jonny. “Het is de basis waarop we toekomstige wensen kunnen realiseren, zoals productionele integraties met partners. Maar bovenal stelt S/4HANA ons in staat onze aandacht te concentreren op wat we het belangrijkst vinden: onze medewerkers en partners.”

Bekijk de video hieronder.

Download klantverhaal als PDF

Meer weten over SAP S/4HANA? Neem contact op met onze experts.