De Tapmaster van de brouwerijgroep Swinkels Family Brewers was van 2007 tot 2014 uniek in de wereld. Maar de afgelopen jaren brachten concurrenten soortgelijke geïntegreerde tapsystemen op de markt. Daarom bedacht Palm samen met Ctac de SmartTap, een tapsysteem met slimme sensoren waarmee Palm weer toonaangevend is in de markt. Mark van Oppens, Sales Manager On­trade bij Palm, vertelt over het ontstaan van deze innovatieve Internet of Things­oplossing.

Internet of Things

SAP Cloud

Innovation

De uitdaging

Oorzaken tapproblemen vroegtijdig signaleren

De grote brouwerijen hebben in de loop der jaren ook allemaal eigen tapsystemen met geïntegreerde koeling uitgebracht. Dit leidde tot innovatiedrang bij Palm, vertelt Mark van Oppens: “Wij willen weer vooroplopen met de Tapmaster. Daarom willen we de temperatuur van de vatenkoelkast kunnen controleren. Als onze technische dienst een melding binnenkrijgt over tapproblemen, blijkt de oorzaak namelijk vaak te maken te hebben met temperatuur of druk. De koeling is bijvoorbeeld uitgevallen door een elektriciteitsstoring,  of iemand heeft de deur van de koeling open laten staan. Daardoor loopt de temperatuur van het bier op en kan het barpersoneel geen kwalitatief bier tappen. Als de vaten  te warm zijn, kan het wel 15 uur duren voordat je weer normaal kunt tappen.

De oplossing

Sensoren melden afwijkingen

Ctac heeft bedacht om de Tapmaster te voorzien van sensoren. Deze sensoren meten de druk en temperatuur in de Tapmaster. Het systeem dat de metingen verzamelt, geeft een signaal af wanneer de metingen te veel afwijken van de ideale waardes. Op dat moment ontvangen zowel de technische dienst van Palm als het barpersoneel een melding via een app die Ctac speciaal hiervoor ontwikkeld heeft.

Ook behoefte aan een innovatieve oplossing?

Palm introduceert intelligent tapsysteem met Ctac